top of page
16-מבוגרים_COLOR.jpg

טיפול באמצעות סמכים

סמכים (קוביות, גשר בשיניים) הם כלי באמצעותו ניתן להזיז את השיניים. זהו אמצעי ותיק מאוד, בן למעלה מ-100 שנה, אשר הלך והתפתח במהלך השנים ונוספו לו תכונות שונות שמאפשרות לשפר ולקצר את הטיפול.

ישנם יצרנים רבים של סמכים אורתודונטיים, והסמכים נבדלים ביניהם הן במראה והן בהנדסה הפנימית שלהם. 

מערכת הסמכים כוללת גם קשתות שעוברות בין כלל הסמכים וגומיות. בפסקאות הבאות יובא הסבר לגבי כלל המרכיבים הללו.

מבחינת המראה, קיימים 2 סוגי סמכים:

1. סמכי מתכת

2. סמכי חרסינה (נקראים גם סמכים שקופים)

2 סוגי הסמכים מבצעים פעולה דומה על השיניים, וההבדל ביניהם הוא במראה - את הסמכים השקופים רואים פחות על רקע השיניים הלבנות שמאחוריהם.

מבחינת ההנדסה הפנימית שלהם, קיימים 2 סוגי סמכים:

1. סמכים רגילים (Conventional brackets) - סמכים אשר קשירת הקשת בתוכם נעשית באמצעות גומיה, שמתלפפת מסביב לכל סמך.

2. סמכים ננעלים (Self ligating brackets) - סמכים אשר קשירת הקשת בתוכם נעשית באמצעות "תריס" מתכתי, אשר נועל את הקשת בפנים. לכן - מסביב לסמכים אלו לא נדרשת גומיה.

כיצד מתבצע הטיפול האורתודונטי באמצעות סמכים?

1. הדבקת הסמכים - הסמכים מודבקים לשיניים באמצעות דבק אורתודונטי מיוחד. הדבק לא פוגע בשיניים, ובסיום הטיפול האורתודונטי הקוביות מוסרות והדבק שעל השיניים עובר ניקוי.

2. הכנסת קשת לתוך הסמכים - הקשת היא מקור הכח לתזוזת השיניים. הקשת מוכנסת לתוך הסמכים ונקשרת בתוכם - בסמכים רגילים ע"י גומיות ובסמכים ננעלים ע"י מנגנון נעילת הסמך. 

3. כעת - המערכת מתחילה לעבוד והשיניים מתחילות לזוז. תוך מספר שבועות נתחיל לראות שינויים.

4. בפגישות הבאות, לאחר סיום הדבקת הקוביות, אנחנו עושים מספר דברים:

א. החלפת הקשת - עם התקדמות הטיפול עובי הקשת יעלה, וחתך הקשת יהפוך מעגול למלבני. קשת עבה יותר מפעילה יותר כח, ומקרבת את השיניים עוד למנח הסופי שלהם.

ב. מיקום מחדש של קוביות - לעיתים אנחנו רוצים להוסיף השפעה נוספת על השיניים, ולצורך זה ניתן לשנות את מיקום הקוביה על השן.

ג. הוספת אלמנטים נוספים לטיפול - ניתן להוסיף גומיות בין לסתיות, גומיות לסגירת מרווחים, ומרכיבים נוספים שנועדו לפתור את הבעיות האורתודונטיות הספציפיות אצל כל מטופל.

ד. שלב ה-finish - זהו השלב בו מתקנים את כל הדברים הקטנים שנותרו- היות והיופי טמון בפרטים הקטנים, החשיבות של שלב זה היא גדולה.

5. סיום הטיפול האורתודונטי - הורדת הקוביות, ניקוי הדבק וביצוע קיבועים.                                                                       

  הנחיות לאחר הדבקת קוביות

  1. קוביות עלולות להתנתק - קוביה מנותקת יכולה ליפול או להשאר תלויה על הקשת. יש לשים את הקוביה בתוך שקית ולהביא אותה איתך למפגש הבא. באם נותר זמן קצר עד המפגש הבא ואין הפרעה משמעותית - ניתן לחכות עם התיקון. במפגש הבא נדביק מחדש את הקוביה המנותקת. אם נוצרה הפרעה משמעותית מהקוביה המנותקת - יש לתאם עם המרפאה הגעה לטיפול עזרה ראשונה.

  2. חוסר נוחות וכאבים - חוסר נוחות יכולה להופיע בימים שלאחר הדבקת הקוביות, בשל העובדה שהשיניים מתחילות לזוז. חוסר הנוחות היא שכיחה, וחולפת תוך מספר ימים. באם יש כאבים יותר משמעותיים (נדיר) - ניתן להיעזר בכדורים נגד כאבים לתקופה קצרה.

  3. פצעים בחלל הפה - פצעים ושפשופים קלים בחלל הפה הינם שכיחים בתקופה שלאחר הדבקת הקוביות, ונובעים מהעובדה שרקמות הפה עדיין לא הספיקו להתרגל למתכת החדשה בפה. באם יש קוביה שגורמת לשפשוף או פצע באיזור הפנימי של הלחי, ניתן לשים עליה מעט שעווה אורתודונטית שמסופקת אצלנו ביום הדבקת הקוביות.

  4. מה אסור לאכול - קיימים מעט דברים שמומלץ לא לאכול בזמן הטיפול האורתודונטי, כדי להקטין את הסיכון להתנתקות קוביות:

    • מאכלים קשים - פיצוחים, בוטנים, פירות וירקות קשים (גזר, תפוח - מומלץ לחתוך לפרוסות דקות או לעשות מהם מיץ, ובכל מקרה לא לתת ביס בתפוח או בגזר מכיוון שזה יגרום להתנתקות של קוביות).

    • מאכלים דביקים - כגון סוכריות טופי ומסטיקים.

הנחיות לקיבועים

יש להקפיד על הרכבת הקיבועים ותחזוקתם - זה יקטין משמעותית את הסכנה של תזוזת שיניים בסיום הטיפול.

1. קיבוע מודבק - זהו קיבוע אשר מודבק לשיניים הקדמיות, בחלק הפונה ללשון. באם מרגישים כי הקיבוע התנתק, נשבר או שאחת השיניים זזה - יש להגיע לביקורת אורתודונטית.

2. קיבוע נשלף - זוהי פלאטה שיש להרכיבה על השיניים לפי ההנחיות שניתנו בזמן מסירתה. יש לנקות את הפלאטה כל יום, באמצעות מים זורמים ומעט סבון נוזלי. אין להשרות את הפלאטה במים חמים או בכל חומר ניקוי אחר, כיוון שזה יגרום לה להתעוות. אם הפלאטה נשברה או אבדה - יש להגיע למרפאה לצורך ביצוע פלאטה חדשה (כרוך בתשלום).

3. יש להמשיך בהרכבת הפלאטות לטווח ארוך. זוהי הדרך היחידה לשמור על תוצאות הטיפול.

 התקדמות טיפול ליישור שיניים בסמכים

bottom of page