top of page

טיפול אורתודנטי בילדים

FAMILY_COLOR.jpg

התחלפות המשנן בילדים וטיפול אורתודונטי מוקדם

כשמדובר בילדים - אנחנו מדברים על "גיל דנטלי", כלומר למצב התפתחות והתחלפות השיניים.

ניתן לחלק את תקופת הילדות למספר שלבים בהתאם למצב התחלפות השיניים:

1. תקופת המשנן הנשיר - זוהי התקופה בה לילד בקעו שיניים חלביות בלבד. במשנן חלבי מלא קיימות 20 שיניים.

2. תקופת המשנן המעורב - זוהי התקופה בה חלק מהשיניים שכבר בקעו לפיו של הילד הם קבועות, וחלקן עדיין חלביות. תקופה זו מתחילה בד"כ בסביבות גיל 6, כאשר השן הקבועה הראשונה בוקעת.

מכיוון שיש יותר שיניים קבועות מאשר חלביות - 32 לעומת 20, חלק מהשיניים הקבועות מחליפות את החלביות בעוד שהיתר בוקעות מבלי להחליף שן חלבית קיימת.

3. תקופת המשנן הקבוע - תקופה זו מתחילה כאשר השן החלבית האחרונה נושרת, ובפיו של הילד יש לראשונה שיניים קבועות בלבד. תקופה זו מתחילה בממוצע בסביבות גיל 12-14.

מהו טיפול אורתודונטי מוקדם  או  Phase 1 Orthodontic treatment

זהו טיפול שמבוצע הרבה לפני שלב המשנן הקבוע, בד"כ בגילאי 8-10, ומטרתו היא לטפל בבעיה  אורתודונטית משמעותית שאובחנה. מדובר על בעיות אשר דחיית הטיפול בהן ידרוש בהמשך טיפול מורכב או ממושך הרבה יותר, או יגרום לתופעות לוואי משמעותיות נוספות.

דוגמאות לסיבות לטיפול מוקדם:

1. סגר צלבי חד צדדי עם סטייה של הלסת התחתונה.

2. צפיפות שיניים משמעותית שמפריעה להמשך תהליך בקיעה תקין.

3. שן כלואה.

כיצד מתבצע טיפול מוקדם?

המכשור והטכניקה בה נשתמש לצורך ביצוע הטיפול המוקדם תלויים מאוד בסוג המקרה האורתודונטי ובשלב התפתחות המשנן.

לעיתים הטיפול יבוצע באמצעות מכשור נשלף- כלומר פלאטות למיניהם. מכשור זה מאפשר טיפול אורתודונטי כאשר מדובר בטיפול פשוט יחסית, ובמיוחד כאשר הבעיה היא ממוקדת לשן ספציפית. יישור שיניים באמצעות מכשור נשלף יצליח כאשר המטופל הוא ברמת היענות גבוהה, כלומר משתף פעולה עם ההוראות להרכבת המכשיר.

פעמים אחרות יבוצע הטיפול המוקדם באמצעות מכשור קבוע, כלומר  סמכים (קוביות) שמודבקות עג"ב השיניים. 

טיפול באמצעות סמכים מאפשר לפתור בעיות מורכבות יותר, ודורש שיתוף פעולה מופחת כיוון שאיננו תלוי הרכבת מכשיר.

הסמכים יכולים להיות מודבקים על כל השיניים או על חלקם בלבד - בתלות בסוג המקרה המטופל.

טיפול מוקדם הוא בד"כ טיפול קצר יותר מטיפול מלא ובד"כ יסתיים תוך פחות משנה.

לאחר סיום הטיפול המוקדם תנתן פלאטה לקיבוע. בשלב זה בד"כ לא יבוצע קיבוע מודבק, מכיוון שהמטופל עדיין לא סיים להחליף את כל השיניים החלביות בקבועות.

מה עושים לאחר סיום הטיפול המוקדם?

לאחר סיום הטיפול מגיעים לביקורות בתדירות שתקבע ע"פ המלצת האורתודנט. 

ביצוע יישור השיניים המוקדם לא יכול להבטיח שלא יידרש טיפול אורתודונטי מלא בשלב מאוחר יותר, בשל העובדה שבמהלך השנים עוד שיניים רבות עתידות להתחלף ואין דרך לנבא כיצד יבקעו. יחד עם זאת, הטיפול המוקדם שיפר את התנאים עבור השיניים העתידות לבקוע, דבר שבמקרים מסוימים יכול להקטין את הסבירות לצורך בטיפול אורתודונטי מלא. 

מועד קבלת ההחלטה לגבי צורך בטיפול מלא יהיה בסיום התחלפות השיניים. בשלב זה - ניתן לבצע בדיקה אורתודונטית מלאה ולברר את הרצון והצורך ביישור שיניים מלא.

איזה צילומים נצטרך לצורך טיפול מוקדם?

סוג הצילומים שנדרש ייקבע ע"פ סוג הטיפול. בד"כ עבור טיפול מוקדם נצטרך סט אורתודונטי מלא, על מנת לקבל אבחנה אורתודונטית מלאה ומדויקת ולא לפספס פרטים החשובים לאבחנה.

 

כיצד ילדים בני 8-10 מסתגלים ומשתפים פעולה עם טיפול ליישור שיניים? 

חלק מהאבחון הראשוני של הילד כולל אבחנה ראשונית באשר ליכולתו לשתף פעולה עם הטיפול האורתודונטי. שיתוף הפעולה כולל גם את שלב הטיפול במרפאה וגם את הימים הראשונים בהם המכשור החדש מעט מפריע לילד.

 

א. האם ילדים בני 8-10 יבקשו לבצע טיפול ליישור שיניים?

בד"כ בגיל 8-10 הילדים הם שמחים ומאושרים ללא תלות במצב השיניים שלהם, ולכן המוטיבציה לטיפול לא תבוא מהילד אלא מההורים. מרבית הילדים - לאחר קבלת הסבר מהאורתודונט ומההורה - יסכימו לטיפול.

ב. האם ילדים בני 8-10 מסתגלים מהר למכשור אורתודונטי?

ילדים בגיל 8-10 בד"כ מסתגלים מאוד מהר למכשור האורתודונטי, ולאחר מספר ימים בהם הם מתלוננים שהמכשור "מציק", הם שוכחים ממנו וחוזרים לתפקד כרגיל. ההורים לעיתים מופתעים עד כמה מהר הילד הסתגל לטיפול יישור השיניים, אך יש לזכור כי בגיל הזה רקמות הגוף הינן פלסטיות מאוד ושינויים מתקבלים בקלות יחסית.

ג. כמה מהר מתקדם טיפול ליישור שיניים בגיל 8-10?

הודות לעובדה שהתהליכים הביולוגיים הם מאוד מהירים בגיל 8-10, טיפול מוקדם בד"כ מתקדם מאוד מהר. רוב הטיפולים מסתיימים בטווח של 6-12 חודשים, וישנם טיפולים מסוימים שמסתיימים אף מהר יותר.

ד. האם מומלץ לבצע טיפול אורתודונטי מוקדם בגיל 8-10 או שמא עדיף לדחות את הטיפול לגיל ההתבגרות?

כאשר קיימת בעיה ספציפית שמצדיקה טיפול אורתודונטי מוקדם, אין לדחות את הטיפול בבעיה לגיל ההתבגרות כיוון שדחייה כזאת עלולה לסבך את הטיפול באופן משמעותי ואף להפוך אותו לבלתי אפשרי.  

bottom of page