top of page

טיפול אורתודנטי במבוגרים

invisalign.jpg

מחקרים הראו כי חיוך אסטטי משפר את איכות החיים ומעלה את הבטחון העצמי. ברוב המצבים - טיפול ליישור שיניים אפשרי עד גיל 120 (לפחות…), לאחר ביצוע אבחון מקדים יסודי, התחשבות במצבים נלווים ובמחלות רקע, הסבר מעמיק ומתן פתרונות אסטטיים.

מדוע יותר ויותר מבוגרים מבצעים טיפולי יישור שיניים?

אם לפני מספר שנים המטופל האורתודונטי היה בד"כ ילד או נער, היום כמות המבוגרים שמבצעים טיפול אורתודונטי מגיעה ל-50% מהמטופלים. תהליך זה הינו חלק מהרצון לאיכות חיים ולאסטטיקה בלתי מתפשרת בכל גיל, טרנד שנקרא גם בשם - Wellness. טרנד זה הינו חלק מאורח חיים כולל שמטרתו להשיג איזון גופני ונפשי ולהינות מחיים מלאים ומאושרים, בין אם זה באמצעות ספורט, לימודים, טיול או אסטטיקה. מבוגרים מבינים שהיום אין צורך לוותר על השאיפה לשיפור אסטטי, וכי ניתן לקבל פתרונות ליישור שיניים שיאפשרו להשיג תוצאות מעולות במינימום מאמץ ובאמצעות מכשור שהינו כמעט בלתי נראה.

מצבים בהם מומלץ למבוגרים להגיע לייעוץ אורתודונטי:

א. יישור שיניים שהתבקש כבר מזמן, אבל לא בוצע מסיבות שונות ("תמיד חלמתי ליישר את השיניים").

ב. בוצע יישור שיניים בעבר אך התוצאה שהתקבלה לא מספיק טובה ("כבר בסיום הטיפול הקודם לא הייתי מרוצה").

ג. בוצע יישור שיניים אך התוצאה שהתקבלה לא השתמרה והמצב חזר לקדמותו באופן חלקי או מלא ("עם הזמן המצב חזר לקדמותו").

ד. שן ספציפית נמצאת במיקום לקוי ומשפיעה לרעה על האסטטיקה של החיוך ("אם רק יכולתי לסדר את השן הזאת, החיוך שלי היה הרבה יותר יפה..").

ה. נדרש יישור שיניים מקדים לצורך ביצוע טיפול של שיקום הפה ("אני צריך לבצע שתל להשלמת שן חסרה, אבל אין אפשרות לבצע את זה כי השיניים הסמוכות עקומות ומפריעות לביצוע הכתר").

בשנים האחרונות טיפולי יישור השיניים במבוגרים הופכים ליותר ויותר פופולריים, הודות למספר סיבות:

  1. שיפור הידע האורתודונטי מאפשר ביצוע טיפולים קצרים וממוקדים יותר מאשר בעבר.

  2. שיפור המכשור האורתודונטי והוספת שיטות אסטטיות ונוחות, כמו הקשתיות השקופות, מאפשרים ביצוע טיפול גם למי שלא מעוניין שיראו את המכשור.

  3. קיימת הבנה כי שיניים ישרות מאפשרות שמירה על הגיינה טובה יותר, וזה תורם משמעותית לבריאות השיניים והרקמות התומכות בהן - החניכיים והעצם. 

  4. הטרנד האסטטי שקיים בכל התחומים מעודד לבצע טיפולים שמטרתם שיפור איכות החיים.

 

האם יש הבדל בין טיפול אורתודונטי בילד או מתבגר לבין טיפול כזה במבוגר?

קיימים מספר הבדלים בין מתבגרים למבוגרים בכל הנוגע ליישור שיניים:

  1. השיניים יכולות לזוז בכל גיל, אך מהירות תזוזת השיניים תהיה בד"כ נמוכה יותר במבוגרים, ולכן הטיפול במבוגר יכול להימשך זמן רב יותר יחסית לטיפול זהה בילד.

  2. לאחר סיום הגדילה, טיפולים מסוימים שמטרתם לעודד או לעכב את גדילת הלסתות הופכים לבלתי אפשריים.

  3. במבוגרים השכיחות של מחלות חניכיים עולה, דבר המגביל ביצוע של טיפולי יישור שיניים מסוימים.

  4. למבוגרים יש דרישה אסטטית מוגברת גם תוך כדי הטיפול האורתודונטי, ולא רק בסיומו. בד"כ - מבוגרים יעדיפו להצניע את המכשור האורתודונטי ככל הניתן.  לכן - חשוב לבחור בפתרון טיפולי שמשלב יכולת להעניק טיפול אורתודנטי מעולה יחד עם אסטטיקה מצוינת. הקשתיות השקופות הינן כלי מעולה לצרכים הללו, ומעניקות פתרון שהוא גם אסטטי, גם מדויק וגם נוח ומאפשר שמירה מעולה על ההגיינה במהלך הטיפול.

  5. בשל הסיבות הללו, במבוגרים יש חשיבות מוגברת לאבחנה מדויקת וקביעת תכנית טיפול מדויקת.

 

כיצד מבוגרים מסתגלים לטיפול יישור השיניים?

מנסיוני, מבוגרים המעוניינים לבצע יישור שיניים יעברו אותו בצורה מצוינת ברוב המוחלט של המקרים. 

בימים הראשונים של הטיפול חווים חוסר נוחות קלה, שהינה טבעית ומקורה בביולוגיה של התחלת תזוזת השיניים.

בד"כ תוך מספר ימים חוסר הנוחות הזאת חולפת.

האם ישנם מצבים רפואיים להם יש השפעה על הטיפול האורתודונטי?

קיימים מצבים רפואיים וקיימות תרופות, שהינם בעלי השפעה על הטיפול האורתודונטי, עד לרמה של חוסר אפשרות להתחיל את הטיפול או צורך להפסיקו.

1. מחלות חניכיים - מחלות חניכיים הקיימות עוד לפני תחילת הטיפול האורתודונטי הן גורם שיש להתחשב בו, מכיוון שטיפול אורתודונטי עלול במצבים מסוימים להחמיר מחלת חניכיים קיימת. 

2. ספיגת שורשים - ספיגת שורשים הינה אחת מתופעות הלוואי של טיפולים אורתודונטיים. מצב זה מתבטא בקיצור אורך השורש של שן אחת או יותר. ישנה חשיבות לניטור מצב זה תו"כ הטיפול והתייחסות אליו באם מופיע. בנוסף לזה - שורשים בצורות מסוימות או שורשים שעברו כבר ספיגה בשל טיפול אורתודונטי קודם - נמצאים בסכנה מוגברת לספיגה.

3. תרופות - קיימות תרופות שונות בעלות השפעה על תנועת השיניים האורתודונטית. יש תרופות המעכבות תנועה אורתודונטית וכאלו שמאיצות אותה. יש חשיבות למסור את מלוא המידע באשר לנטילת תרופות לפני התחלת הטיפול האורתודונטי. בין התרופות השכיחות להן יש השפעה - סטרואידים, תירוקסין, אסטרוגן (גלולות למניעת הריון), ביספוספונטים (לטיפול באוסטאופורוזיס). 

האם גם במבוגרים יש צורך בקיבוע בסיום יישור השיניים?

בכל סיום של טיפול אורתודונטי, יש צורך בביצוע קיבוע כלשהו, עמ"נ להקטין את הסיכוי שהשיניים יזוזו בהמשך.

לעיתים דווקא במבוגרים, בשל ירידה בכמות העצם שתומכת בשיניים, ישנה נטייה מוגברת לתזוזת שיניים - ומכאן נובעת החשיבות שבביצוע הקיבועים.

ניתן לבצע קיבוע מודבק, קיבוע נשלף או את שניהם.

קיבוע מודבק - פס מתכת המודבק באזור הפנימי של השיניים הקדמיות, איננו נראה לעין, ומחזיק את השיניים הקדמיות יחד כיחידה אחת.

קיבוע נשלף - פלטה דקה מחומר פלסטי שקוף שניתנת להרכבה ולהסרה ע"י המטופל.

bottom of page